Waffen-SS

SA
Toen Hitler in 1920 de leiding kreeg over de National-Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei (NSDAP), liet hij zich beveiligen door een militaire organisatie, genaamd Sturm-Abteilung (SA). Deze club beveiligde partijbijeenkomsten en gebruikte veel geweld om politieke tegenstanders te intimideren en de mond te snoeren. Hitler koos een herkenbaar symbool voor de partij en hees in de zomer van 1920 voor het eerst een hakenkruisvlag.

Deze SA werd echter bewapend door de Reichswehr, waar Hitler niet de baas over was. Ook de leider van de SA deed niet altijd wat Hitler hem opdroeg. Hierdoor vertrouwde hij de SA niet meer en richtte zijn partij in 1923 een nieuwe organisatie op, genaamd: Stabswache. Hitler werd in 1923 echter gearresteerd en de SA en Stabswache werden door de regering verboden.

SS
Hoewel de SA verboden was, groeide deze uit tot een grote organisatie die steeds minder naar de partij van Hitler luisterde. Toen Hitler na een jaar weer vrij kwam, besloot hij daarom nieuwe, betrouwbare eenheden te formeren voor zijn beveiliging. Deze groepen kregen de naam: Schutz-Staffeln (SS).

Deze 280 man tellende knokploeg moest binnen enkele jaren doorgroeien naar een echt partijleger. Deze elitegroep moest de idealen van de NSDAP beschermen en uitdragen. De mannen werden speciaal geselecteerd op hun nationaal-socialistische idealen, fysieke kwaliteiten, afkomst en hun grenzeloze bereidheid om bevelen uit te voeren. Ondanks de grote betrouwbaarheid van deze mannen, wist de SS zich nog niet te ontwikkelen tot een machtig nationaal-socialistisch bolwerk. De SA, die na 1926 niet meer verboden was, was beter georganiseerd, sterker en groter dan de SS. Adolf Hitler stelde daarom Heinrich Himmler aan als Reichsführer-SS, die strenge eisen opstelde voor nieuwe SS-leden. Alleen de meest atletische, arische jongemannen konden nog in aanmerking komen voor een lidmaatschap van de SS. Vanaf 1931 konden SS-leden alleen trouwen met toestemming van de Reichsführer. De bruid moest van het zuivere Duitse ras zijn. Rassenvermenging was zowel in de ogen van Hitler als Himmler het begin van het einde: het zou onvermijdelijk leiden tot de ondergang van het Duitse volk.

In 1933 bewees de SS opnieuw zijn waarde: mede door hun veelvuldige intimiderende en gewelddadige optreden, kwam Hitler in Duitsland aan de macht. Als nieuwe Reichskanzler gaf hij de SS opdracht het voortbestaan van zijn regering te bewaken. Mensen die tegen hem waren dienden op bevel van Hitler uit de weg te worden geruimd.

Waffen-SS
In 1934 liet Hitler de belangrijkste leiders van de SA vermoorden, waardoor de SS meer taken en macht kreeg. Het nieuwe partijleger ontwikkelde zich tot een veelzijdige organisatie, waaruit diverse specialistische eenheden werden geboren. Zo groeide Hitlers lijfwacht langzamerhand uit tot een militaire organisatie die later bekend zou worden als de Waffen-SS.