Militairen op de Hartenberg
Militairen op de Hartenberg? Jazeker! In de begin zeventiger jaren was er een grote betrokkenheid van de militairen van de legerplaats Ede met de bewoners van het centrum voor mensen met een verstandelijke beperking" de Hartenberg" aan de Apeldoornseweg.
Wat de militairen zoal deden . . .
Begin jaren zeventig werd er op het terrein van de Hartenberg op Koninginnedag een groots festijn gehouden om de recreatiekas te spekken. Er kwamen op zo'n dag ongeveer 20.000 bezoekers en enkele officieren wisten een zeer grote groep dienstplichtigen te organiseren om de grote stroom auto's in goede banen te leiden. Daarnaast regelde men ook nog maar even een grote hoeveelheid tenten en verbindingen. Op één van die dagen liepen er wel zo'n 200 militairen.
Op een andere moment gaven 3 dienstplichtigen van de geneeskundige dienst aan dat men zich verveelde. Na contact met de Hartenberg kwamen zij dagelijks naar de, zo als het toen nog genoemd werd , arbeids therapie en hielpen onder leiding van personeel de bewoners met allerlei werkzaamheden zoals uitlaat klemmen in elkaar zetten, plastic emmertjes van een hengsel voorzien enz. Na verloop van enkele maanden werd hier van hogerhand een stokje voor gestoken en gingen ze weer terug naar hun werkzaamheden op de kazerne zoals aspirines uitdelen en de Panorama lezen.
Diverse malen werden groepjes bewoners uitgenodigd om op de kazerne te komen kijken.Dit was voor veel jongens een groot feest vooral als ze werden rondgereden in militaire voertuigen. (Zie foto 19,24,25,26,27,28,29.)
Daarna ,het zal zijn geweest in 1974of 75 en daarna, wilde de leiding van de Hartenberg met bewoners op vakantie. Erg veel geld was er niet voor maar met name o.a. Kapitein Suykerbuik regelde een kompleet tentekamp op camping De Eng in Wageningen. De tenten werden volledig ingericht met bedden verlichting en zelfs kachels.Een kleine groep dienstplichtigen kreeg opdracht om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken.Voor deze mannen was het geweldig om de dagelijkse sleur van het kazerneleven te kunnen ontvluchten. Er moest altijd wel een kachel worden bijgevuld of iets dergelijks en dan was een potje voetbal met een groepje bewoners erg leuk.Een stukje in een drietonner meerijden was werkelijk een belevenis in de vakantie van de bewoners. (Zie foto 18,20,21,22,23.)
Na enkele jaren in Wageningen gekampeerd te hebben werden gelukkig de financiën wat beter en gingen bewoners meer en meer naar regulier vakantiehuisjes.
Speeltuin
In 1978 is er op het terrein van de hartenberg een heel bijzondere speeltuin gebouwd en weer kwamen een grote groep militairen als vrijwilliger , in de avond uren , helpen om een grote speel brug/ uitkijktoren te bouwen die daarnaast geheel rolstoeltoegankelijk was. Als speelobject hadden de ontwerpers bedacht dat deze brug van de ene naar de ander heuvel gebouwd moest worden. Er werden met de hand diepe gaten gegraven waarin een grote hoeveelheid houten palen gezet werden . Deze boomstammen waren 12 tot 14 meter lang en 30 tot 40cm doorsnede .Om deze klus te klaren had echt wel een grote groep sterke mannen nodig. (Zie foto 1 t/m17)
Buiten deze klussen om zijn er ook altijd dienstplichtigen en beroeps militairen geweest die als vrijwilliger hielpen met allerlei activiteiten.
Tekst en foto;'s: Ruud Dijkman
Welkom
Welkom op de projectpagina van het erfgoedproject Kazernes van Ede. Kazernes van Ede wil het het bijzondere verhaal van de voormalige garnizoensstad vertellen aan een zo groot mogelijk publiek. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Ede, Provincie Gelderland en een groot aantal erfgoedpartners.Kazerneverhalen
Britse rookgordijnen in EdeDienstplichtige Militairen (VVDM)
Een leeuw in Ede
Beatmuziek in de Beeckman
Een Jeep op zolder?
Militairen op de Hartenberg
Antimilitarisme in Ede
Protesten tegen het COT
Bouw van de kazernes in Ede
Defensie gebruikt buurtgronden
Een cadeau voor Defensie
PMT en KMT
Kazernevondsten
Bergansius, gebouw 5Elias Beeckman, gebouw 2
Elias Beeckman, gebouw 5
Elias Beeckman, gebouw 11
Elias Beeckman, gebouw 13
Elias Beeckman, gebouw 15
Elias Beeckman, wachtgebouw
J.W. Friso, gebouw 42
Garage 22
Garage 23
Graffitti
Prins Maurits, gebouw 11
Prins Maurits, gebouw 41
Simon Stevin, gebouw 98