Beatmuziek in de Beeckman
Op 18 november 1970 meld ik me vanwege mijn oproep voor in militaire dienst voor 'eerste oefening' bij de Elias Beeckmankazerne in Ede. Ik ben ingedeeld bij het wapen Verbindingsdienst.Ik word geplaatst in een groep van ca. 30 jongens en blijk met mijn 24 jaar de oudste. Na een bezoek aan de foeragemeester zijn we allemaal in het groene gevechtspak gestoken. Vol verwachting klopte ons hart: wat staat ons te wachten?
Onze sergeant - hij heeft een Poolse naam: Fred Kulik - valt na een paar weken wel mee. We worden opgeleid voor 'vercijferaar' en krijgen een lichte militaire training. Opvallend is het grote aantal onderwijzers onder ons. In de winter zwaaien wij vanuit onze kamer naar de 'radioboeren' in het gebouw tegenover ons, die in de bittere kou wél op oefening moeten. Na een paar weken moet een van onze makkers de dienst verlaten, omdat zijn gezichtsvermogen ver onder de maat blijkt. Hij huilt, wij zijn jaloers . . .
Naast het onderwijs blijkt ook de beatmuziek een verbindende factor te zijn. Het mondt uit in een plan van een aantal creatieve geesten om aan de officieren van de verbindingsdienst een kerstviering aan te bieden. We moeten toch, om te wennen, de eerste zes weken verplicht in de kazerne blijven. We worden ruimhartig vrijgesteld van taken en wijden ons met volle medewerking van de aalmoezenier aan het kerstverhaal. In de schijnwerpers, voor alle officieren en onderofficieren, brengen we een gewaagde musicalachtige happening en worden beloond met een groots applaus.
Een van onze maten vertelt dat hij bij een grammofoonplatenmaatschappij werkt (Bovema). Zodra hij buiten de poort is, zet hij een langharige pruik op zijn zo kort mogelijk geknipte hoofd. Hij biedt aan om nu en dan nieuwe releases mee te nemen. Na afloop van de zware werkdag op de kazerne gaat op onze kamer na het avondappel het licht uit en in ons nachtgoed, onder de dekens, luisteren we naar de nieuwste opnames van Pink Floyd, Yes, Simon and Garfunkel, Bob Dylan en The Grateful Death.
De Grateful Death in 1970 (wikipedia)
door Gerard Hendrix, Vereniging Oud Ede
Welkom
Welkom op de projectpagina van het erfgoedproject Kazernes van Ede. Kazernes van Ede wil het het bijzondere verhaal van de voormalige garnizoensstad vertellen aan een zo groot mogelijk publiek. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Ede, Provincie Gelderland en een groot aantal erfgoedpartners.Kazerneverhalen
Britse rookgordijnen in EdeDienstplichtige Militairen (VVDM)
Een leeuw in Ede
Beatmuziek in de Beeckman
Een Jeep op zolder?
Militairen op de Hartenberg
Antimilitarisme in Ede
Protesten tegen het COT
Bouw van de kazernes in Ede
Defensie gebruikt buurtgronden
Een cadeau voor Defensie
PMT en KMT
Kazernevondsten
Bergansius, gebouw 5Elias Beeckman, gebouw 2
Elias Beeckman, gebouw 5
Elias Beeckman, gebouw 11
Elias Beeckman, gebouw 13
Elias Beeckman, gebouw 15
Elias Beeckman, wachtgebouw
J.W. Friso, gebouw 42
Garage 22
Garage 23
Graffitti
Prins Maurits, gebouw 11
Prins Maurits, gebouw 41
Simon Stevin, gebouw 98