Persbericht
Deze week verscheen in de Edese media weer een persbericht van ons Kazerneprojecten.
Hieronder de tekst
Persbericht week 40
Erfgoedproject;'Kazernes Ede: een afscheid en een nieuw begin'
De afgelopen maanden is een groep erfgoedinstellingen onder leiding van de gemeente Ede gestart met een bijzonder erfgoedproject: Kazernes Ede: een afscheid en een nieuw begin. Een verhaal waarbij de militaire historie en gevonden objecten worden gekoppeld aan verhalen vanuit herinneringen.
Een afscheid en een nieuw begin
Met de sluiting en de herbestemming van de Edese kazernes is het moment aangebroken om de geschiedenis van de kazerneterreinen op een innovatieve manier neer te zetten als ‘een afscheid en een nieuw begin’. Het project is gestart met bouwbiografisch onderzoek waarbij veel ‘verborgen’ objecten die zijn achtergebleven bij het vertrek van defensie zijn verzameld. Deze objecten worden aangevuld met informatie die wordt verkregen door archeologisch en historisch onderzoek. Aan de hand van vondsten op het terrein, bronnen en kennis vanuit de deelnemende partners, worden nu burgers uitgedaagd om het materiaal aan te vullen met verhalen, herinneringen en beelden. Zo worden oude verhalen verrijkt met nieuwe context.
Samenwerking
Bij de totstandkoming van het project is samenwerking met diverse partners heel belangrijk. Het project wordt uitgevoerd met ondersteuning van de Provincie Gelderland. De instellingen die zich aan het project hebben verbonden zijn: de Archeologische Werkgroep Nederland – afdeling 17, de Buurt Ede-Veldhuizen, het Historisch Museum Ede, Wijnen Cultuurhistorisch Onderzoek, het Platform Militaire Historie Ede, de Stichting Erfgoed Ede, de Vereniging Oud Ede en de gemeente Ede. Enkele van deze partners brengen we hier in beeld.
Buurt Ede-Veldhuizen
Aan het woord is Ruud Dijkman, buurtmeester van de Buurt Ede-Veldhuizen: "Als voormalig grondeigenaar van een groot deel van het defensieterrein voelen we ons zeer betrokken bij dit project. De geschiedenis van Ede in de vorige eeuw is zeker ook de militaire historie van Ede. In onze archieven bevinden zich vele bewijzen van onze langjarige contacten met defensie. De militairen hebben zich ruim 100 jaar op ons grondgebied opgehouden. Wij willen graag dat deze geschiedenis bewaard en herinnerd blijft, ook voor komende generaties. En we willen onze bijdrage leveren aan het uitdragen van deze historische achtergrond, ook bij de nieuwe gebiedsontwikkeling van Veluwse Poort."
Vereniging Oud Ede
Gerard Hendriks, bestuurslid van de Vereniging Oud Ede zegt over het kazerneproject: "Bij ons ligt de nadruk binnen het project op de verhalen die tezamen een tijdsbeeld geven van het leven op de kazernes en daarbuiten. De verhalen van de militairen zijn van belang, maar ook die van de burgerij die hen regelmatig ontmoette in het dorp of tijdens oefeningen op de heide. De vereniging neemt deel aan het project omdat wij weten dat de kazernes in fysieke en emotionele zin alleen behouden kunnen blijven als de bewoners van Ede en alle dienstplichtigen die hier ooit voor hun nummer zijn opgekomen, de culturele waarde beseffen en doorgeven aan anderen. Wij als vereniging hebben ook aandacht voor een goede bestemming van bestaande kazernegebouwen. Het complex verdient door de bijzondere status een goede bestemming met respect voor haar vorm en uitstraling. Dat laatste willen we zeker graag bewaren! Onze leden maar ook mensen van buitenaf bevragen ons regelmatig op de geschiedenis van het terrein en hen die de kazernes vroeger hebben bewoond."
Historisch Museum Ede
"Het Historisch Museum Ede ziet het vooral als een uitdaging om de voorwerpen een ‘historische lading’ mee te geven, zodat deze voorwerpen gaan leven en betekenis krijgen” aldus directeur Ben Hilgers. Hij vervolgt: “Voor het museum vormen de kazernes een belangrijk stukje geschiedenis van Ede, sterk gekoppeld aan de bereikbaarheid van Ede per spoor. Het museum bezit uiteraard aan dit militaire leven gerelateerde voorwerpen. Het bijzondere van dit project is vooral dat het gaat om voorwerpen die niet door mensen zijn verzameld, maar schijnbaar achteloos zijn achtergelaten. Voor een museum is dat een unieke uitdaging. Voor ons is het project geslaagd als we een aantal voorwerpen een historische betekenis hebben kunnen geven. We willen vooral een aantal voorwerpen bewaren die een mooi verhaal hebben! Deze betekenisgeving van objecten zal ook vooral de selectie zijn voor wat we echt voor de toekomst willen bewaren."
Platform Militaire Historie Ede
Jaap Scheeres is secretaris van het Platform Militaire Historie Ede, gevestigd op het voormalige kazerneterrein (onder de Heidebrouwerij). Hij vertelt: "Onze doelstelling is vooral om ervoor te zorgen dat het militair erfgoed bewaard blijft en dat het blijft leven voor de Edese bevolking. Daar ligt ook de belangrijkste motivatie om met dit erfgoedproject mee te doen. Voor het platfrom is het project geslaagd als er een website is waar de Edese burger gemakkelijk informatie kan vinden over alles wat te maken heeft met de militaire historie van Ede. Voor het bewaren van de objecten is het Historisch Museum Ede de meest geschikte partner. De gedigitaliseerde objecten en het daarbij behorende verhaal kunnen prima een plek vinden op een website. Er is al veel gevonden, interessant en minder interessant. Een bepaalde voorkeur heb ik nog niet, maar dat heeft zeker ook met de toegevoegde waarde van bijpassende verhalen te maken."
Welkom
Welkom op de projectpagina van het erfgoedproject Kazernes van Ede. Kazernes van Ede wil het het bijzondere verhaal van de voormalige garnizoensstad vertellen aan een zo groot mogelijk publiek. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Ede, Provincie Gelderland en een groot aantal erfgoedpartners.Kazerneverhalen
Britse rookgordijnen in EdeDienstplichtige Militairen (VVDM)
Een leeuw in Ede
Beatmuziek in de Beeckman
Een Jeep op zolder?
Militairen op de Hartenberg
Antimilitarisme in Ede
Protesten tegen het COT
Bouw van de kazernes in Ede
Defensie gebruikt buurtgronden
Een cadeau voor Defensie
PMT en KMT
Kazernevondsten
Bergansius, gebouw 5Elias Beeckman, gebouw 2
Elias Beeckman, gebouw 5
Elias Beeckman, gebouw 11
Elias Beeckman, gebouw 13
Elias Beeckman, gebouw 15
Elias Beeckman, wachtgebouw
J.W. Friso, gebouw 42
Garage 22
Garage 23
Graffitti
Prins Maurits, gebouw 11
Prins Maurits, gebouw 41
Simon Stevin, gebouw 98